dijous, 11 de juliol del 2013

Violència civil (Ali İsmail Korkmaz, nova víctima)


Violència. Fins ara hem parlat de la violència policial, de càrregues amb cartutxos de gas, de gent que ha perdut un ull, d'altres amb traumatisme cerebral ... També hem parlat del perill que suposa l'aparició de grups de civils amb pals i garrots per ajudar a la policia. La línia que creua la frontera entre una intervenció policial i un conflicte violent social de vegades pot ser molt difusa. Hem parlat de la permissivitat de la policia cap a aquests grups i de la facilitat amb la que queden posats en llibertat (els que han estat detinguts) mentre es produeixen detencions de persones afiliades a associacions i partits polítics d'esquerra.

Ahir es va consumar la cinquena víctima des que van començar les protestes però amb una molt important diferència. Ali İsmail Korkmaz, estudiant universitari de 19 anys a Eskişehir havia acudit a les protestes pel Parc Gezi i contra la violència policial un els primers dies. Fugint de les càrregues policials va acaba parant a un carreró on un grup de civils li va donar una pallissa. A més d'una espatlla dislocada, Ali İsmail rebre forts cops al cap que li van provocar un vessament cerebral. Els dos primers dies va intentar que l'atenguessin a l'hospital, sense èxit. Li demanaven que anés abans a prestar declaració en la policia perquè pogués ser atès. Al final, els dolors que sentia el forçaren a anar a la policia i va ser finalment ingressat a l'hospital. Després de més d'un mes, Ali İsmail ha mort a causa dels cops que va rebre. Al carreró on es va produir la pallissa hi havia un hotel. Les càmeres de l'hotel ho van captar tot i van enviar la cinta a la policia. La policia, però, ha afirmat que les imatges han arribat en mal estat i no és possible identificar cap dels agressors. No hi ha declaracions per part del govern i la mort d'Ali İsmail, no produïda per un tret 'fortuït' d'un policia ni per cap tipus de 'danys col·laterals' segueix a dia d'avui totalment impune.
Funeral d'İsmail Korkmaz a Hatay, la seva ciutat natal


El més greu de la situació és que la notícia no apareix a la portada de pràcticament cap dels diaris amb més tirada. L'únic que l'ha inclòs ha estat Hürriyet que s'ha bolcat una mica a favor de les protestes dies després que esclatessin conscient que la majoria dels seus lectors han participat o bé donen suport a les protestes. Només diaris com Radikal, Sol, BirGün i alguns més de tirades petites han inclòs la notícia en grans titulars. Altres diaris d'oposició com Cumhuriyet i Sözcü també han destacat la notícia.
Portada de Hürriyet 11 de juliol (la notícia al requadre en negre): "I Ali va morir"

Portada de Radikal: "Els garrots el van matar"

Portada de SoL: "Hem perdut una vida més"

Portada de BirGün: "El nostre nom és Ali İsmail Korkmaz, als nostres 19 anys hem estat assassinats a cops"




No obstant això diaris com Sabah o Habertürk situats entre els de major circulació han inclòs únicament una petita columna. Altres de més conservadors com Zaman, Star, Türkiye o Takvim no han fet cap menció.
Portada de Sabah: al marge lateral inferior apareix una petita fotografia d'Ali

Portada de Habertürk: marge lateral "La cinquena víctima Korkmaz"


Portada de Zaman: Res.

Portada de Star: Res.

Portada de Türkiye: Res.

Portada de Takvim: Res.


Les detencions del govern xoquen amb la impunitat amb la qual es deixa actuar a alguns grups. Si el govern no procedeix a penalitzar, culpar i detenir aquests grups de gent sortida del no-res o si no ofereix cap explicació convincent en els propers dies estarà cometent un greu error, es desqualificarà encara més, si cap, a si mateix i perdrà el poc que li queda de credibilitat. A més, els èxits 'democràtics' del passat quedarien totalment enfosquits.

11 juliol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada