diumenge, 30 de juny del 2013

Gas, canons d'aigua i detinguts


Ja s’està convertint en una tònica. Entre setmana regna una aparent tranquil·litat i la policia segueix assentada a Taksim i Güven Park (Ankara). Arriba el cap de setmana, la gent es concentra i la policia acaba intervenint. Ahir, de nou, més detinguts a Istanbul. Al Parc Gezi se li ha afegit un nou component, Lice. El divendres un grup d'unes 300 persones es va manifestar en contra de la construcció d'una comissaria en un petit poble de la província de Diyarbakır, Lice, i la protesta va ser reprimida per soldats quan s’intentà aturar les obres. Va morir una persona i hi ha nou ferits, una dels quals, Ronida Pervane, va ser ferida d'un tret tot i que les autoritats han assegurat que només es van usar cartutxos de gas a la intervenció.

Imatge de dies anteriors

Les protestes d'ahir a Taksim van afegir un #ResisteLice al ja clàssic #ResisteGeziPark. Al final la policia va intervenir i van resultar detingudes desenes de persones. De manera similar, ahir a la tarda la gent va voler marxar cap a Kızılay (Ankara) en protesta per l'alliberament del policia que va disparar a Ethem i també per Lice però aviat va ser dispersada amb gasos i canons d'aigua. Ja a la nit es van concentrar a Kuğulu Park (Ankara). Similars protestes van ocórrer a Antalya, Izmir i Diyarbakır.

Més greu encara és el fet que el fiscal que va portar el cas Ergenekon (difícil aquí d'explicar en unes poques paraules, seria com tot un super-cas d'investigacions judicials i detencions d'una xarxa colpista que pretenia treure del poder a l'AKP formada per militars, acadèmics, jutges, periodistes i molts d’altres. Les detencions van durar diversos anys i poca gent dubta que es va procedir a detenir sense més a molta altra gent no implicada que simplement criticava o s'oposava al govern) ha iniciat un cas judicial contra 'aquelles persones que sense participar en els actes de protesta del Parc Gezi es van dedicar a organitzar-los'. Aquest fiscal s'encarrega de tots aquells casos sobre 'la lluita contra el terrorisme'. La idea del complot, de la conspiració, segueix en marxa i crec que el govern no s'aturarà fins que hagi aconseguit que tots els mitjans, fins i tot els internacionals, acceptin la idea d'una conspiració contra el govern en lloc d'unes protestes espontànies en contra de la limitació de les llibertats i d'oposició al govern. Successos com els de Lice ens mostren, però, l'heterogeneïtat de les protestes i dels assistents que és, al mateix temps, digne d'admirar així com també un problema per les dificultats d’organitzar-se col·lectivament.

El primer ministre acaba de marxar de vacances. Estava cansat. El testimoni de Sarısülük, detingut després de l'alliberament del policia, se l'acusarà ara d'intent d'homicidi (contra qui?) I estan apareixent nombroses denúncies d'abusos policials als registres a moltes de les dones detingudes de tot aquest mes de juny així com també insults del tipus "puta" o "prostituta comunista".
('Gözaltı yolunda taciz', 29 de juny, http://filizyavuz.wordpress.com/2013/06/29/gozalti-yolunda-taciz/)

La veritat és que entre els sectors conservadors a Turquia s'és propens a mirar malament a totes aquelles dones que no estiguin a casa a partir de certa hora. A vegades, a Turquia, no portar vel o portar faldilla o tirants pot marcar-te i ser causa de menyspreu.

Acabo aquí l'entrada. Volia informar del que va passar ahir, aviat aniré actualitzant.


29 juny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada