diumenge, 23 de juny del 2013

Aires de dictador ...


La tarda-nit del dissabte 22 de juny (per cert Feliç Sant Joan!) va ser moguda a Turquia, de nou. Les detencions de persones, les pressions a diferents grups i els comentaris racistes que intenten vincular les protestes i altres actes amb minories com l'armènia comencen a ser preocupants. Mentrestant, Erdoğan es dóna un bany de multituds (ahir a Samsun, avui a Erzurum) i prossegueix amb una dialèctica que l'únic que està aconseguint és enfrontar i tensar més una situació que de per si ja és delicada. Cap paraula de comprensió, al contrari, atacs de nou contra gran part de la població, la qual segons pensa ell és la gent que no l'ha votat.

He titulat l'entrada 'aires de dictador' doncs és l'única sensació que deixen tant la gestió de la crisi com les paraules emprades pel Primer Ministre. Què diu el primer ministre sobre la violència policial?:

- Fer servir gas lacrimogen és un dret bàsic de la policia. Tu queda't quiet i així no et llançaran gas.

Segueix obstinat (la seva estratègia tindrà) a barrejar-ho tot amb la religió:

- Que escriguin milions de tweets, nosaltres amb el nostre bismillah tenim prou perquè els hi surti tot malament.

- Que entrin a les mesquites amb sabates, que hi beguin alcohol, que agredeixin a les nostres noies amb vel, una pregària del nostre poble els passarà comptes.


 

Hi ha articles que parlen de la psicologia del poder per interpretar perquè Erdoğan es comporta així en aquest moment. Avui la gent s'ha concentrat a Taksim, la policia ha començat a llançar aigua a pressió per dispersar i després ha començat a perseguir els concentrats que no estaven fent res més que llançar consignes (doncs veia les imatges en directe pel Canal +1 ). En totes els petits carrers laterals i transversals que es creuen al voltant de Istiklal altra vegada càrregues amb gas lacrimogen.



 
La policia segueix ocupant el Parc Gezi. I a Kızılay, Ankara, ja portem tota una setmana amb tancs anti-disturbis i centenars de policies pel centre. Ja formen part del decorat, tipus semàfor, tipus taxi, tipus ‘TOMA que toma’.

També ens han arribat les dades oficials del Ministeri d'Interior: actes de protesta a 79 de les 81 províncies del país, 4900 detinguts i gairebé 4000 ferits.

23 de juny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada